Ретинол – най-често срещаните грешки при употребата на чудотворния витамин

Ретинол – основата форма на витамин А, най-често използван в продукти за грижа за зряла и проблемна кожа. Възприет като ефективно оръжие срещу бръчки, обезцветявания и акне. За съжаление, твърде често го изоставяме заради симптоми на умора през първата седмица на употреба. Може ли да използвате ретинол, без да получавате странични ефекти?

Серум с ретинол е чудотворна субстанция, която много жени ползват, за да намалят белезите на стареенето и много различни проблеми с кожата. Позитивните свойства на витамин А върху тялото са известни. Ретинолът е много ефективна активна съставка, но се твърди, че е твърде инвазивен и причинява изсъхване и раздразнения по кожата. Струва си да се знае, че най-честата причина за такива проблеми е неправилната му употреба.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ РЕТИНОЛ?

Комбинирайте ретинол с подходящи продукти

Концентрираният витамин А е изключително интензивна съставка, която не се съвместява с всяка друга. Много съставки не пречат на свойствата на ретинола, но взаимодействието му с някои съединения може да предизвика раздразнения. При употребата на ретинол, дори като част от козметични съставки, трябва да избягвате едновременна употреба на силни субстанции срещу акне като салицилова киселина или продукти, съдържащи алфа хидрокси киселини. Не се препоръчва ретинолът да се комбинирал с бензоил пероксид.

Не използвайте само ретинол

Един от най-често срещаните проблеми е прекалената употреба на ретинол. Истината е, че е много силна съставка, но не бива да се ползва отделно. Ретинолът не е универсална козметика за всички проблеми с кожата. Идеалната комбинация на ретинол е с прост овлажнител. Подходящото хидратиране на суха или чувствителна кожа може значително да намали кожните раздразнения и дори да подсили свойствата на ретинола.

Нанасяйте малки количества ретинол

Кожните раздразнения в началото на процедурата с ретинол са нормални, но никога не трябва да използвате неговата силна и концентрирана форма. Ако по време на процедурите кожата изглежда като изгорена, това означава, че сте прекалили с употребата му. Правилната пропорция е ключова, също и в нанасянето на продукта. Твърде висока концентрация или твърде голямо количество чист витамин А може да причини локални зачервявания и усещане, че епидермисът се ексфолира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *